Przedświąteczny okres jest dla mnie
bardzo szczególny i magiczny, już czuję zapach świąt a przypomina mi o tym
kubek z ulubioną aromatyczną herbatą.
Uwielbiam usiąść w fotelu z dobrą
książką i kubkiem rozgrzewającej herbaty, otulić się ciepłym pledem, wczytując
się w ciekawą lekturę i w chwilach zamyślenia zerkając na przepięknie ustrojoną
choinkę, bardzo lubię ten czas, ten nastrój, dlatego dzisiejszy wpis poświęcę
herbacie TET.
Bardzo lubię tradycyjne herbaty, ale tym
razem spróbowałam czegoś nowego i dla mnie bardzo świątecznego, TET
Mulled Wine - Grzane Wino oraz Ginger Green Tea.
TET Mulled Wine to rozgrzewający,
zdrowy, aromatyczny napój. Nietradycyjna herbata bezalkoholowa o smaku grzanego
wina została stworzona jako połączenie wysokiej jakości herbat cejlońskich,
kenijskich oraz indyjskich z aromatycznymi przyprawami. Dobrze smakuje z
miodem.
Skład: mieszanka
cejlońskich, kenijskich i indyjskich herbat, imbir, cynamon, kardamon,
goździki, skórka z cytryny, skórka pomarańczowa.
Owa herbata nie potrzebuje już więcej
dodatków poza miodem, jej aromat czuć w całym pomieszczeniu, wspaniale smakuje
w towarzystwie świątecznych pierniczków ❤
Ginger Green Tea jest wcieleniem
najlepszych angielskich tradycji herbacianych w jednym kubku. Mieszanka
wysokiej jakości zielonej herbaty z dodatkiem imbiru. Dla harmonii i świeżej
energii. Herbata rozgrzewająca. Dobrze smakuje z cytryną.
Skład: chińska zielona
herbata, imbir.
Jestem wielbicielką zielonych
herbat i piłam już ich trochę, jedne były lepsze, drugie gorsze, ta jest bardzo
aromatyczna i ciekawa w smaku, idealnie rozgrzewa w zimowe wieczory, pijam ją
zazwyczaj bez dodatków, ale z cytryną smakuje równie pysznie.
Prawidłowe przygotowanie herbaty ma duży
wpływ na jej walory smakowe oraz działanie, dlatego musimy pamiętać, że zbyt
krótkie jej parzenie nie uwolni całego aromatu, a z kolei zbyt długie sprawi, że
herbata będzie miała gorzki smak.
WODA
Aby przygotować najlepszą herbatę musimy
wybrać również odpowiednią wodę, woda z kranu może zawierać dużą ilość soli
mineralnych, co wpływa na smak napoju. Najlepiej sięgnąć po wodę
przefiltrowaną. Dzięki temu susz odda cały swój aromat zamknięty w maleńkiej
torebeczce.
PARZENIE
Herbaty Mulled Wine oraz Ginger Green Tea
powinny być parzone 5-7 minut w wodzie o temperaturze 98st. C., a temperatura
wody po 3 minutach od zagotowania spada do 90 stopni Celsjusza.
Najlepiej dla mnie smakuje herbata z
dodatkiem kropli syropu z pędów sosny, nabiera ona całkiem innego charakteru i
przenosi nas w świat relaksu ❤
Moi drodzy :)
Marka TET aktualnie organizuje
konkurs " Wygraj Podróż Swojego Życia", w którym
można wygrać tygodniowy rejs żaglowcem po Morzu Śródziemnym dla dwóch osób ! kolejnymi
nagrodami są: lot balonem oraz brytyjski oldtimer na
weekend.
wypełnić ankietę na temat Wielkiej
Brytanii i herbacianych zwyczajów Polaków oraz odpowiedzieć na pytanie
konkursowe.
Żegnam was dzisiaj kubkiem pysznej
herbaty❤
Bardzo lubię dobre herbatki, zwłaszcza w tym okresie.
OdpowiedzUsuń