Wieczorny relaks z herbatą TET

wtorek, 20 grudnia 2016

Przedświąteczny okres jest dla mnie bardzo szczególny i magiczny, już czuję zapach świąt a przypomina mi o tym kubek z ulubioną aromatyczną herbatą.

Uwielbiam usiąść w fotelu z dobrą książką i kubkiem rozgrzewającej herbaty, otulić się ciepłym pledem, wczytując się w ciekawą lekturę i w chwilach zamyślenia zerkając na przepięknie ustrojoną choinkę, bardzo lubię ten czas, ten nastrój, dlatego dzisiejszy wpis poświęcę herbacie TET.

Bardzo lubię tradycyjne herbaty, ale tym razem spróbowałam czegoś nowego i dla mnie bardzo świątecznego, TET Mulled Wine - Grzane Wino oraz Ginger Green Tea.
TET Mulled Wine to rozgrzewający, zdrowy, aromatyczny napój. Nietradycyjna herbata bezalkoholowa o smaku grzanego wina została stworzona jako połączenie wysokiej jakości herbat cejlońskich, kenijskich oraz indyjskich z aromatycznymi przyprawami. Dobrze smakuje z miodem.
Skład: mieszanka cejlońskich, kenijskich i indyjskich herbat, imbir, cynamon, kardamon, goździki, skórka z cytryny, skórka pomarańczowa.
Owa herbata nie potrzebuje już więcej dodatków poza miodem, jej aromat czuć w całym pomieszczeniu, wspaniale smakuje w towarzystwie świątecznych pierniczków

Ginger Green Tea jest wcieleniem najlepszych angielskich tradycji herbacianych w jednym kubku. Mieszanka wysokiej jakości zielonej herbaty z dodatkiem imbiru. Dla harmonii i świeżej energii. Herbata rozgrzewająca. Dobrze smakuje z cytryną.
Skład: chińska zielona herbata, imbir.
Jestem wielbicielką zielonych herbat i piłam już ich trochę, jedne były lepsze, drugie gorsze, ta jest bardzo aromatyczna i ciekawa w smaku, idealnie rozgrzewa w zimowe wieczory, pijam ją zazwyczaj bez dodatków, ale z cytryną smakuje równie pysznie.






Prawidłowe przygotowanie herbaty ma duży wpływ na jej walory smakowe oraz działanie, dlatego musimy pamiętać, że zbyt krótkie jej parzenie nie uwolni całego aromatu, a z kolei zbyt długie sprawi, że herbata będzie miała gorzki smak.


WODA
Aby przygotować najlepszą herbatę musimy wybrać również odpowiednią wodę, woda z kranu może zawierać dużą ilość soli mineralnych, co wpływa na smak napoju. Najlepiej sięgnąć po wodę przefiltrowaną. Dzięki temu susz odda cały swój aromat zamknięty w maleńkiej torebeczce.
PARZENIE
Herbaty Mulled Wine oraz Ginger Green Tea powinny być parzone 5-7 minut w wodzie o temperaturze 98st. C., a temperatura wody po 3 minutach od zagotowania spada do 90 stopni Celsjusza.













Najlepiej dla mnie smakuje herbata z dodatkiem kropli syropu z pędów sosny, nabiera ona całkiem innego charakteru i przenosi nas w świat relaksu

Moi drodzy :)
Marka TET aktualnie organizuje konkurs " Wygraj Podróż Swojego Życia", w którym można wygrać tygodniowy rejs żaglowcem po Morzu Śródziemnym dla dwóch osób ! kolejnymi nagrodami są: lot balonem oraz brytyjski oldtimer na weekend.

Żeby zagrać w konkursie należy wejść na stronę internetową tutaj Tet Tea
wypełnić ankietę na temat Wielkiej Brytanii i herbacianych zwyczajów Polaków oraz odpowiedzieć na pytanie konkursowe.





Żegnam was dzisiaj kubkiem pysznej herbaty


1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia