Zanim zdążyłam użyć tego kosmetyku to czytałam już kilka ciekawych recenzji o nim na waszych blogach, miałam zużyć kończące się masło do ciała z Bielendy ale nie wytrzymałam i musiałam spróbować;) Masełko ma dość gęstą konsystencję i zniewalający zapach, muszę przyznać że jestem zakochana w tym zapachu, miło mnie zaskoczył;)
Masło dość szybko się wchłania pozostawiając na naszej skórze cudowny i długotrwały zapach, doskonale nawilża i dodaje blasku mojej skórze, z pewnością jeszcze do niego wrócę, mam też ochotę na inne kosmetyki tej marki bo muszę przyznać że jest to mój pierwszy produkt z tej firmy,używałyście innych kosmetyków od The Body Shop? co o nich sądzicie?
Na koniec kilka ciekawostek o samym arganie;)
Olej arganowy – olej wytwarzany z owoców arganii żelaznej.Tradycyjna metoda wytwarzanie polega na zmieleniu w ręcznych żarnach ziaren owoców drzewa arganowego do oleistej pasty, z której ręcznie wyciska się olej. Ponieważ ziarna trudno otworzyć zbiera się je wyplute lub wydalone w odchodach przez kozy. Następnie oczyszcza się je, rozłupuje, suszy się, praży, dodaje wodę i dopiero mieli. Obecnie olej wytwarza się głównie maszynowo, a grupy strażników chronią drzewa w okresie owocowania przed kozami[1][2].
Olej arganowy jest nieznacznie ciemniejszy niż oliwa, z czerwonawym zabarwieniem. Rozróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego: ciemniejszy, który może być używany do gotowania oraz jaśniejszy – kosmetyczny.
Olej arganowy posiada różne właściwości medyczne, między innymi obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu. Na świecie cieszy się popularnością jako składnik wielu kosmetyków.
Pozostałością z ziaren po tłoczeniu oleju jest gęsta pasta o czekoladowym kolorze o nazwie „amlou”, która posłodzona serwowana jest jako dip do chleba na śniadanie w berberskich gospodarstwach domowych. Smak tego dipu jest bardzo zbliżony do smaku masła orzechowego.
Berberskie gospodarstwa domowe wytwarzają swój własny olej służący głównie do gotowania. Ponieważ jest bardzo drogi, można używać go oszczędniej, na przykład do doprawiania sałatek. Kilka kropel dodanych do potrawy na chwilę przed podaniem nadaje daniu bogaty, orzechowy aromat.
Produkcja oleju arganowego jest nadal wykonywana na wsiach głównie przez kobiety. Ale wielu ludzi wierzy, że jeżeli olej stanie się bardziej znany, doprowadzi to do większego zatrudnienia w regionie i poprawi stan środowiska
Teks zapożyczony z Wikipedii;)
Ja również polubiłam te masełko:)
OdpowiedzUsuńciekawe to masełko, faktycznie recenzji mnóstwo, większość chwali za nawilżenie, ale nie wszyscy są zgodni co do zapachu:)
OdpowiedzUsuńach zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńdużo już o nim czytałam;) żałuję, że nie zgłosiłam się do testów
OdpowiedzUsuńlubię je :)
OdpowiedzUsuńU mnie tez fajnie się spisało, ale niestety już się skończyło :P
OdpowiedzUsuń